Kernwaarden

Binnen de Ultimate Frisbee-community draait het om meer dan sport alleen: waarden als sportiviteit, respect, inclusie, rechtvaardigheid en zorg voor elkaar staan centraal.

Assertieve communicatie

Spelers handhaven in Ultimate Frisbee zelf de regels. Niet alleen kennis van de regels is belangrijk, maar vooral het vermogen om deze te communiceren. Dit vraagt veel van hun communicatievaardigheden.

Spelers die moeite hebben om spelsituaties te verwoorden, ontwikkelen hierin snel. Ze leren hun standpunt helder uit te leggen, te luisteren naar anderen en perspectieven te begrijpen. Samen zoeken ze naar een oplossing, eventueel met hulp van vragen of derden. In spannende wedstrijden vergt dit extra kalmte, wat bijdraagt aan groei in zelfvertrouwen, empathie en probleemoplossend vermogen.

Ook het afstemmen van rollen op het veld, zoals aanvoerders voor tactiek en regels, vraagt om duidelijke communicatie. Wanneer iets niet loopt zoals gepland, geven spelers elkaar feedback. Zo leren ze van fouten, verbeteren hun spel en groeien ze in het geven en ontvangen van constructieve kritiek.

Diversiteit

Ultimate Frisbee streeft wereldwijd naar meer diversiteit, met name door het verlagen van toetredingsdrempels voor ondervertegenwoordigde groepen. In de VS gebeurt dit onder meer via scholarships, fondsenwerving en het stimuleren van deelname door vrouwen en LGBTQ+ sporters, ook in leidinggevende functies.

Wij sluiten ons hierbij aan en wil een sportomgeving creëren waarin iedereen, ongeacht gender, opleiding, achtergrond of beperking, zich welkom voelt. Diversiteit binnen een groep helpt kinderen om verschillen te begrijpen en te respecteren. Daarom streven we naar trainingsgroepen van minstens 15 kinderen om sociale interactie te stimuleren.

Om dit te realiseren werken samen met lokale organisaties, zodat ieder kind toegang krijgt tot de sport.

Inclusie

Inclusie betekent dat iedere sporter zichzelf mag zijn. De Ultimate-community werkt actief aan een omgeving waar niemand zich hoeft aan te passen. Door gesprekken, feedback en bijstelling van definities (zoals 'spirit') wordt discriminatie in regels en cultuur tegengegaan.

Een team profiteert van verschillen: wie zichzelf kan zijn, blinkt uit in zijn kracht. Dat versterkt de teamgeest.

We kunnen momenteel nog geen volwaardige deelname bieden aan sporters met bijvoorbeeld een visuele of motorische beperking. We hopen dit in de toekomst wél mogelijk te maken.

Gelijkheid / rechtvaardigheid

Gelijkheid betekent gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond of situatie. In praktijk is dit complex. Daarom stelde de World Flying Disc Federation in 2019 een handleiding op met inzichten over inclusieve werving, training en behoud van leden.

Eigen vermogen

Gelijke kansen vragen soms om ongelijke middelen. De Europese Ultimate Federatie benadrukt het belang van maatwerk: niet iedereen start vanuit dezelfde positie. Voor rolstoelgebruikers of mensen met beperkt zicht zijn nog geen volwaardige opties, iets waar we aan willen werken.

Genderverhoudingen

De sportwereld is lang gedomineerd door mannelijke normen zoals kracht en competitie. Hoewel inmiddels evenveel vrouwen als mannen sporten, tonen cijfers van INSEE uit 2017 dat mannen vaker kiezen voor teamsporten en competitie, en dat jonge vrouwen minder sporten, deels door beperkte zichtbaarheid van vrouwensport.

  • Mannen doen vaker aan teamsport
  • Mannen nemen vaker deel aan competities
  • Jonge vrouwen sporten minder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten

In gemengde teams zijn vrouwen soms minder betrokken in het spel of hebben minder vaak leiderschapsrollen. Daarom zijn er bij Ultimate Frisbee spelregels die gelijke kansen stimuleren, zoals het afwisselend laten beginnen van mannen en vrouwen. Wij hanteren een evenwichtige verdeling van 50% vrouwen en 50% mannen tijdens wedstrijden.

Daarnaast streven we naar een volledig evenwichtige verdeling van 50% vrouwen en 50% mannen in de sport.

Zorg voor de aarde en voor elkaar

Ultimate Frisbee leert kinderen zorg te dragen voor zichzelf en anderen. Als een speler minder goed is in communiceren, helpen teamgenoten bij het oplossen van spelsituaties. Zo leren ze elkaars perspectief begrijpen en intenties inschatten.

Respect en zorg blijken ook bij blessures: spelers helpen elkaar van het veld of vragen om hulp. Dit gebeurt ook tussen tegenstanders.

Zelfzorg krijgt eveneens aandacht: kinderen leren hun grenzen aan te geven en begrijpen het belang van goede warming-ups, hydratatie en voeding tijdens het sporten.