Spirit of the Game
In Ultimate Frisbee ligt een grote nadruk op sportiviteit en fair-play. We noemen dit de Spirit of the Game: de houding van spelers ten aanzien van de sport.
Met 'spirit' spelen
Met 'spirit' spelen betekent dat je speelt om te winnen en tegelijkertijd respect toont voor jezelf, je teamgenoten, je tegenstanders en het spel zelf. Spelers worden verwacht de regels te leren, te begrijpen en daarover te kunnen communiceren en te spelen met integriteit en eerlijkheid in gedachten.
Ultimate Frisbee is daarin uniek: het is de enige teamsport die op elk niveau, zelfs op EK's en WK's, zonder scheidsrechters wordt gespeeld. Spelers nemen zelf verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels en voor eerlijk spel. Sportiviteit, respect en integriteit staan centraal. Het vraagt niet alleen fysieke inzet, maar ook inzicht, communicatie en een sterk moreel kompas.
Spirit of the Game maakt Ultimate uniek
De belangrijkste regel
De Spirit of the Game is de belangrijkst regel binnen de sport en staat daarom op nummer één van het in totaal twintig hoofdstukken tellende regeldocument van de World Flying Disc Federatie (WFDF).
'Alle spelers zijn verantwoordelijk voor het toepassen en naleven van de regels. Ultimate Frisbee berust op een 'Spirit of the Game' waarbij de verantwoordelijkheid voor fair play bij elke speler ligt. Men vertrouwt erop dat geen enkele speler de regels opzettelijk zal overtreden; daarom zijn er geen strenge straffen voor overtredingen, maar eerder een methode om het spel op een manier voort te zetten die simuleert wat er waarschijnlijk zou zijn gebeurd als er geen overtreding was geweest. Een zeer competitieve speelstijl wordt aangemoedigd, maar mag nooit ten koste gaan van het wederzijdse respect tussen spelers, het naleven van de afgesproken regels van het spel of de basis van plezier van het spelen.'
- World Flying Disc Federation (WFDF)
Voorbeelden van goede spirit
- Je teamgenoten informeren als je denkt dat ze een verkeerde of onnodige beslissing hebben genomen of een overtreding hebben begaan
- Een beslissing intrekken als je niet langer denkt dat deze nodig was
- Je tegenstander complimenteren voor een goede prestatie of sportiviteit
- Je voorstellen aan je tegenstander
- Rustig reageren op onenigheid of provocatie
- Als speler zelf eerlijk zijn over overtredingen die je hebt gemaakt
- Respectvol communiceren met tegenstanders over spelregels en beslissingen
Voorbeelden van met spirit spelen
Spirit Cirkel
Na een wedstrijd vormen de teams samen een spirit circle, waarbij de spelers van beide teams om en om staan. Tijdens deze spirit circle bespreken de spelers, via de spirit captains, hun gedachten over de wedstrijd, het gedrag van de tegenstander, de eigen teamgenoten en eventuele incidenten die tijdens de wedstrijd hebben plaatsgevonden. Hierdoor kan het team leren van deze ervaringen en zich verbeteren voor de volgende wedstrijd.
Na de wedstrijd delen teams hun sportieve ervaringen in een cirkel.
Spirit Score
Teams beoordelen elkaar op hun spirit na een wedstrijd aan de hand van vijf categorieën:
Regelkennis en gebruik
In hoeverre kenden de spelers (de intenties van) de regels, in hoeverre is deze regelkennis gecommuniceerd naar eigen spelers en spelers van het andere team en zijn deze regels op de juiste manier in de praktijk gebracht?
Lichaamscontact
Op welke manier hebben de spelers van het andere team lichaamscontact vermeden en/of uitgelokt?
(Positieve) attitude en zelfcontrole
Dit gaat over in hoeverre de spelers zich gedragen hebben, zowel tegenover hun eigen team als het andere team, wanneer ze voor- of tegenspoed ervaarden tijdens de wedstrijd. Hielden ze hun hoofd omhoog, bleven ze voor elkaar juichen? Hadden ze hun emoties onder controle?
Eerlijkheid
Heeft er mee te maken in hoeverre het team bepaalde acties toegeeft. Wanneer iemand een regel overschreed, gaf zij dat dan direct toe?
Communicatie
Zoals je hierboven kunt zien komen veel regels neer op de mate van communicatie. Echter is er ook nog iets te zeggen over de manier van communiceren. Een goed voorbeeld hiervan is dat een team aan het andere team aangeeft wanneer ze bepaald gedrag niet prettig vinden.
Als een team vaker onvoldoende aan deze waarden voldoet, krijgt het een slechtere reputatie binnen de sport. Het kan zo ver gaan dat het team minder welkom is op bepaalde toernooien en competities.